Alexander-Technika  -  AT studio | Alexander-technika és különböző területek | Várandóság és AT

Várandósság és az Alexander-technika

 


Az Alexander-technika az a módszer, mely testhasználatunkkal van szoros összefüggésben. Köze van a testtartáshoz, a légzés szabadságához, a figyelem minőségéhez, a test könnyedségéhez és a test változásainak felismeréséhez. Fizikai szinten kialakítja az idegrendszerben azokat az impulzusokat, melyek meghatározzák a megfelelő tónusú izommunkát. Szellemi szinten átfogó nyugodtságot társít a reakciókhoz, ami képessé tesz a higgadt gondolkodásra krízishelyzetekben is.

A módszer tanulása arra készteti a testet és az elmét, hogy együtt dolgozzon, felülbírálja a rossz tartási szokásokat, korrigálja a rossz mozdulatot és fejlessze az egyensúlyt és a koordinációt. Segít a kismamának megérteni és kompenzálni a terhesség során végbemenő változásokat. Mindkét szülőnek segít a baba érkezése után, mivel ebben az időszakban hirtelen megnő az emelgetések száma (baba, babahordozó, babakocsi stb.) és nem minden esetben egyszerű hozzáférni a felemelni kívánt gyermekhez vagy tárgyhoz.

 

A deréktáji fájdalom

jól ismert fogalom a kismamák között. A magzat növekedésével a test súlypontja fokozatosan áthelyeződik a hasfal irányába, amit a leggyakoribb esetben a kismama derékból hátrahajlással kompenzál. Ez a kompenzáció szükségtelen feszültséget idéz elő a keresztcsonti és derék tájékon, ami természetesen fájdalomhoz vezet. A jó hír az, hogy ebbe a változásba nem muszáj beletörődnöd, és még jobb hír, hogy meg is előzheted. Az Alexander-foglalkozáson a tanár megmutatja hogyan tudod tehermentesíteni derekad és könnyedén alkalmazkodni a súlyközéppont változáshoz. Így nem lesz szükséged izmaid terhelésére.

A Blog menüpont alatt található Miért nem működik a "Húzd ki magad!" témakör végén olvasható egy otthoni gyakorlat, melyet kismamáknak is ajánlok mindennapi elvégzésre.

 

Emésztési és légzési problémák - nem feltétlen

Ahogy a magzat növekszik, lassan kitölt minden lehetséges helyet. Rossz testhasználat esetén a hasüregi szervek és a rekeszizom mindinkább nyomódik, aminek következtében emésztési és légzési problémák léphetnek fel. Természetesen ez sem fiziológiás velejárója az áldott állapotnak. Az Alexander-módszer segítségével ezek a panaszok nagymértékben csökkenthetők a törzs jelentős, de nem látható kiterjesztésével. A technika alkalmazásával csökken a szervek közötti belső feszültség, könnyebbé válik a légzés, ezáltal energikusabb maradsz. Ha már a terhesség korábbi szakaszától kéred az Alexander-tanár segítségét, a panaszok akár el is kerülhetők. Ahogy a mindennapi tevékenységek a magzat növekedésével egyre fárasztóbbá válnak, a kismama megtanulhatja a praktikus, élvezhető módját a mozdulatoknak.

 

Vajúdás és szülés 

terhesség, Alexander foglalkozásA gyermekvárásnak ebben a szakaszában általánosan elfogadott tény, hogy a vajúdónak nagyon fontos az, hogy szabadon mozoghasson a kontrakciók között, ahogy azt ő kívánja. Sajnos, mint mindannyian tudjuk, különbség van a között, hogy mit akarunk tenni, és, hogy mit tudunk tenni. Jól megszokott mozgásmintáink csökkentik lehetőségeink számát, és helyes érzetet adnak még akkor is, ha túlzott izomfeszességgel járnak. Mindazonáltal, amikor az ember a vajúdásról beszél, sokan még mindig ágyban hanyatt fekvő terhest képzelnek maguk elé, pedig a hanyattfekvő pozíció, valószínűleg az utolsó pozíció a fejenállás után, amit a leendő anyák választanának. Ráadásul nem mondhatni, hogy a hanyattfekvés bármennyire is segítené a folyamat előrehaladását. Erre például a guggolás, majomállás vagy négykézláb állás sokkal alkalmasabb.

Vajúdás során – amikor igazán szükséged van arra, hogy olyan könnyedén használd tested amennyire csak lehetséges, és energiád kitartson gyermeked megszületéséig – fontos, hogy kontrolálni tudd tested, és engedni tudd a benne folyó változásokat. Ezért ajánlott fejleszteni testtudatosságot, testhasználatot, mozgáskoordinációt, egyensúlyérzetet.

A vajúdás első szakaszában, amikor a méhnyak tágulni kezd, a kismama semmit sem tesz tudatosan a szülés érdekében. Azzal azonban segítheti a folyamatot, ha tudatosítja magádban, mi történik, megpróbál lazítani és átengedi magát a méh összehúzódások által történő fájdalomnak. A későbbiekben a fájdalom egyre erősödik és a nem felkészült vajúdónak nagyon nehéz önmagát kontrolálni, és elfogadni, hogy a fájdalom amit érez, normális.

Az Alexander-technika tanár segítséget tud nyújtani a vajúdásra és szülésre való felkészülésben azáltal, hogy megtanítja, hogyan lélegezz, ülj és guggolj kényelmesen és, hogy képes legyél tudatosan megengedni a medencédnek, hogy táguljon és kihasználni a gravitáció nyújtotta előnyt amint a magzat áthalad a szülőcsatornán. A vajúdás és szülés alatt rendkívül fontos szerepe van a légzésnek, hiszen ez befolyásolja a magzat oxigén ellátottságát, illetve segít a lazításban és összpontosításban.

Az Alexander-foglalkozásokon való részvétel intenzív figyelmet igényel, melynek segítségével megtanulhatod észrevenni és előidézni a testedben zajló apró változásokat azáltal, hogy figyelmed a tested egy vagy több területére irányítod. Az Alexander-technika tanár megtanítja tolerálni a fájdalmat ahelyett, hogy kiküszöbölni akarnád. A partner is segítségére lehet a vajúdónak, ha ismeri az Alexander-technika alapelveit, melyeket saját magán alkalmaz mialatt támaszt nyújt testével a leendő anyukának. 

 

Alexander-technika tanár dúla szerepben

A dúla a vajúdás és a szülés teljes ideje alatt figyelemmel kíséri az anyát, érzékelve és követve minden olyan pillanatot, amikor az anyának támogatásra, bátorításra, megerősítésre van szüksége.

Alexander-technika tanárként, a dúla érintésével segíti az izomfeszültségek feloldását, és irányadással egy-egy új pozíció felvételét. A hosszú órákon át tartó vajúdás az Alexander-technikával sokkal kevésbé fárasztó a testhasználat optimalizálása miatt, és, mert a méhösszehúzódások közti szünetekben az anya intenzíven tud pihenni. A dúla az Alexanderi elvek saját testén való alkalmazásával a lehető legoptimálisabb támaszt tudja nyújtani a vajúdónak, miközben szóbeli instrukciókkal segítheti a vajúdás előre haladását.

A dúla segítsége nem terjed ki a klinikai feladatok elvégzésére (jelenléte nem helyettesítheti az orvost vagy a szülésznőt), de a tapasztalatok alapján jelentősen csökkenti az orvosi beavatkozások (fájdalomcsillapítás, császármetszés, fogó, vákuum stb.) szükségességének gyakoriságát. A dúla nem hoz az anya helyett döntéseket, de segít a döntésekhez szükséges információ megszerzésében.
A dúla nem csak az anya, de a partner támogatása érdekében tapasztalatával, nyugalmával erősítheti, bátoríthatja az anyáért aggódó partnert.

  

Császármetszés esetén

(legyen az váratlan vagy tervezett) rendkívül fontos a helyes testhasználat, mivel az elősegíti, ezáltal gyorsítja a szervek terhesség utáni vissza rendeződését illetve a sebgyógyulást. Az élet minden területéről ismerjük azt a tényt, hogy amit nem rendeltetésszerűen használunk, az előbb-utóbb elromlik. Így van ez az emberi testtel is. Az „elromlást” gyakran előzi meg és kíséri fájdalom. Császármetszés után ez azért fontos, mert az Alexanderi elvek alkalmazásával csökkenthető a fájdalom, így nem lesz szükség annyi fájdalomcsillapítóra, mint egyéb esetben, ami a baba szempontjából is fontos. Továbbá könnyedséggel leszel képes a szoptatásra, ami erősíti a bensőséges baba-mama kapcsolatot.

 

A szoptatás

rendkívül fontos teendő az anyaság kezdetén. Nemcsak, mert erősíti a baba-mama kapcsolatot, de köztudottan a baba ilyenkor jut hozzá a legfontosabb immunanyagokhoz. Figyelembe véve, hogy naponta többször van szoptatás, célszerű azt a lehető legkényelmesebb pozícióban végezni. A gyermek képes érzékelni minden anyai nyugtalanságot és kényelmetlenséget. Ilyen esetben csökken biztonságérzete és ő maga is nyugtalanná válik. Aki már hosszabb ideje jár Alexander-foglalkozásokra tudja, hogy a kényelem nem csak a bútorok formáján és béleltségén múlik. Az Alexander-módszer segítségével megtanulhatjuk, hogy hogyan használjuk ki a bútorok nyújtotta támaszt és helyesen „használva önmagunkat” vegyünk fel olyan pozíciót mely hosszabb távon sem válik kényelmetlenné.