Alexander-Technika  -  AT studio | Alexander-technika | TévhitekFrederick Matthias Alexander technikája nem minden problémára megoldás.

Az Alexander-módszer NEM

  • bármiféle kezelés
  • masszázs, és hasonlók
  • a gyógyítás egy formája (bár aktiválhatja a test természetes gyógyító folyamatait)
  • edzésprogram, testedzés
  • manipuláció
  • természetgyógyászat

 

TÉVES ELKÉPZELÉSEK AZ ALEXANDER-TECHNIKÁVAL KAPCSOLATBAN


Amikor az Alexander-technika témája felmerül egy társalgásban, gyakran azt veszem észre, hogy azok, akik már hallottak róla, téves ötletekkel állnak elő a technika mivoltát illetően. Ez nem meglepő, hiszen ez a módszer arra vonatkozik, hogy testünk hogyan és milyen minőségben működik. Kultúránk azonban nagy részben hajlamos hangsúlyozni azt, hogy mit csinálunk ahelyett, hogy hogyan csináljuk azt.Itt olvasható néhány tévhit az Alexander-technikával kapcsolatban (Robert Rickover jóvoltából):

Tévhit 1.

Az Alexander-technika a fiziko-terápiák egyik típusa, mely az olyan állapotok helyreállítására szolgál, mint például hátfájás, feszes nyak és vállak stb.

Az természetesen igaz, hogy sok ember azért jár Alexander-foglalkozásokra, mert fájdalmuk van és azt mondták nekik, hogy a technika segíteni fog. És nagyon sokuknak segített. Azonban az Alexander-tanárok nagyon óvatosan mutatják be munkájukat, mint az természetes, nevelői munka; mi megtanítjuk az embereknek, hogyan válhatnak érzékenyebbé a testük által küldött üzenetek fogadására és hogy ezekre hogyan válaszolhatnak segítő és építő jelleggel.
Másképp szólva, precízen megmutatjuk tanítványainknak, hogy mi az amit gondatlanul tesznek magukkal ami a természetes működés útjába áll – és hogy hogyan tudnak ülni, állni, mozogni és mindennapos teendőket végezni anélkül, hogy káros feszültséget okoznának testükben.
A fájdalom megszűnése gyakran a túlzott izomfeszültség feloldásával történik meg, de az Alexander-tanár nem tudja megjósolni, hogy ez mikor és hogyan történik meg, és ami azt illeti, nem tud garanciát vállalni, hogy ez egyáltalán megtörténik. Néha a növendék előre nem látható terápiás eredmények reményében érkezik a tanárhoz. Valaki azért jön foglalkozásra, mert fáj a háta, majd egy idő múlva észre veszi, hogy asztmás tünetei csökkentek.

Tévhit 2.

Az Alexander-technika olyasvalami, amit fontolóra kell venned, ha idősödő ember vagy - a testtartási szokások túl mélyen rögzültek ahhoz, hogy meg lehessen őket változtatni egy bizonyos kor után.

Az igaz, hogy káros szokásainktól könnyebb megszabadulni fiatalabb korban. Valójában F. M. Alexander a módszer kifejlesztője úgy érezte, hogy a legjobb hely a módszer tanítására az általános iskola. Más részről a legtöbb gyermek nem kifejezetten érdekelt testtartásukban és test koordinációjukban mivel a káros szokások, amiket elsajátítanak, még nemigen okoznak problémát.
Ami a tényeket illeti, sok Alexander-tanár nem éppen fiatal. John Dewey Professzor (filozófus) majdnem 60 éves volt mikor részt vett az első foglalkozáson. George Bernard Shaw, a nagyszerű darabíró 88 volt! Jelenleg is van egy növendékem, aki 70’-es évei végén jár, és az utóbbi néhány hónapban fedezte fel, hogy mit jelent könnyedén és élvezettel játszani csellón.

Tévhit 3.

Alexander-módszert tanulni sokáig tart, drága és bonyolult. 

Valóban, néhányan (mint jómagam is) mélyen érdeklődnek az Alexander-módszer folyamata iránt, nem ritkán éveken át járnak foglalkozásokra, sőt, bevállalják a három éves, intenzív tanfolyamot és tanárokká válnak.
Az is igaz, hogy a technika olyan gondolkodásmódot kér tőled önmagaddal kapcsolatban, amihez valószínűleg nem vagy hozzászokva, de az elvek melyeken a technika alapszik valójában nagyon egyszerűek. Igazán, az Alexander-technikát néha úgy is hívják „Alkalmazott józan ész”.
Az Alexander-technika foglalkozások ára, általában egy masszázs árával állítható párba. Itt hozzátenném, hogy néha a tanár felajánlja az iskolás csoportoz való csatlakozást, ami jelentősen csökkenti a költségeket.