Alexander-Technika  -  AT studio | Alexander-technika és különböző területek | Fájdalom és AT

 

Fájdalom és az Alexander-technika

 


A fájdalom szervezetünk természetes, védekező reakciója, jelzi, ha testünkben valami nincs rendben. Fájdalmat nem csak betegség és sérülés okozhat. Például nem megfelelő lelki és pszichés állapot, stressz vagy éppen helytelen testhasználat esetén is érezhetünk fájdalmat.


Mindennapjaink során rengeteg inger ér bennünket, és azokra különböző izomreakciókkal reagálunk. Amikor szervezetünk valamely része hosszabb távon, az optimálisnál jobban terhelődik, izmaink tartósabban feszülnek. Tartós vagy gyakran ismétlődő hatás esetén egyes izmok (pl.: csuklyás izmok) még azt is elfelejtik, hogy képesek ellazulni. Ehhez az érzéshez idővel hozzá lehet szokni, és bizonyos idő után már észre sem vesszük, hogy izmunk folyamatosan feszül, ehelyett azon kapjuk magunkat, hogy fájdalom keletkezik. Ez az állapot leggyakrabban a vállakon, nyakon, és deréktájon jelentkezik.

Testünkre is igaz az a következetés, hogy amit nem rendeltetésszerűen használunk az előbb-utóbb elromlik.


A nyaki izmok állapota befolyásolja a fej vérellátását így egyszerű izomfeszültségtől is létre jöhet fejfájás. A folyamatos stresszhatás vállövi és nyaktáji feszültséget okozhat, mely az ilyenkor jelentkező csökkent, szöveti tápanyagellátás, szintén könnyen torkollik általános, vagy migrénes fejfájásba. Mivel az izmok helyzete, hossza és tónusa befolyásolja a csontok elhelyezkedését, a helytelen testhasználat nem csak izomfájdalommal, koordinálatlan mozgással, de izületi kopással, és a csontok torzulásával is járhat. Mindezeken kívül testtartásunk természetesen hatással van a belső szervek működésére is.


Az Alexander-módszer nem gyógyító eljárás, de a mozgás újranevelésével megoldást nyújt a fenti és sok, más probléma helyrehozására, és ennek folyamán aktiválja a szervezet természetes öngyógyító folyamatait.


A következő fájdalmak esetén erősen javallott az Alexander-módszer gyakorlása: rendszeres fejfájás, migrén, nyak és váll fájdalom, tarkómerevség, hátközép- és derékfájdalom, csípőfájdalom, térd-, boka- és talpfájdalom, izomfájdalom.

 

 

 Csontvázak helytelen testtartással, lumbális gerincsérvvel, Fájdalomcsökkentés a rendszer helyreállításával lehetséges, Alexander foglalkozások