Alexander-Technika  -  AT studio | Mitől szép a felsőtest?
Blog témakörök:Összes bejegyzés: (17)

 Formák, mellek, domborulatok

avagy

Mitől szép a felsőtest?

 

 

Akár férfiről, akár nőről van szó, a felsőtest vonzalmat sugároz, ha minden része a helyén van. Lássuk a részleteket!

 

 

A fej és a nyak könnyen eltereli a figyelmet a felső testről, főként, ha indokolatlanul előre tartjuk őket, ám ez a figyelemelterelés cseppet sem pozitív, azon túl, hogy még túl is terheli a nyak-, és csuklyás izmokat. Ha nyakunk, megfelelően felfelé (nem előre) irányul, és az alátámasztja fejünket, megjelenésünk magabiztosságot sugároz.

 

A vállak hajlamosak előre esni, vagy a fülünk felé felhúzódni. Az ilyen esetben vagy roggyantnak nézünk ki, vagy betojinak. A vállak előreesése egyértelmű jele a testben lévő irányok hiányának. A felhúzott váll pedig legtöbbször a félelem és/vagy védekezés reakciója. Amikor a vállak nyugalomban és eredeti helyükön szerepelnek, a mellkas előre domborodik, mely szintén magabiztosságot, és egészséget sugároz.

 

A mellkas, a bordakosár méreténél és formájánál fogva termetesebb, mintsem lazán meg tudna búni az arc síkja mögött, így ha mégis ez történik (beesett mellkas esetén) akkor horpadtnak nézünk ki, ami legkevésbbé sem az egészséget és magabiztosságot sugallja. A bordakosár a benne szereplő életfontos szerveink védelmét biztosítja, nem azok leszorítását. Tehát, felső testünk akkor tűnik szépnek, ha mellkasunk kiterjedt, arányaiból adódóan nyilván nagyobb, mint fejünk. A domború mellkas egészséget, magabiztosságot és védelmet sugároz.

 

A mellek mérete, formája és helyzete attól is függ, hogy azokat hogyan viseljük, s milyen alapokon nyugszanak. A beesett mellkason tanyázó mellek gyakorlatilag lógnak, formájuk megnyúlik. Ha a mellkas, tervezete szerint domború, és a vállak a helyükün vannak nyugalomban, akkor a mély mellizmok a mellkason kiterülnek, ami szélesebb alapot biztosít a mellek további rétegeinek. Továbbá a mellkas, lejtése miatt némiképp alá is támasztja a melleket, mellyek feszesebbnek és domborúbbnak tűnnek. Hölgyek! Mellplasztika előtt fontoljátok meg az itt leírtakat!!!

 

A has a mellkas közvetlen szomszédjaként szintén elég szembetűnő helyen szerepel, így egy gondolat erejéig arról is szólnék. Az általános helytelen testtartás miatt, a legtöbb embernek nagyobbnak látszik a hasa, mint amekkora az valójában. Ugyanis, a deréktáji gerinc túlzott ívelésével a hasüreg tartalma is előre tolódik, a mellkas síkja elé domborodik. Ezért megállapításom szerint sok embernek nem olyan nagy a hasa, csak rossz helyen hordja azt. Abban az esetben, ha a csípő nincs előre tolva, hanem a mellkas és a boka között szerepel, könnyebb a derekunkat is hátra engedni, így a hasüregi szervek a mellkas alá rendeződnek.

 

Testünk efajta rendezetlensége, a megjelenésen és vonzalmon kívül számos betegségért, fájdalomért, rossz közérzetért, ízületi kopásért, és öregedésért felelős. A testtartás és testhasználat rendezése végett mindig az egész testtel kell foglalkoznunk, és együttesen megakadályozni rossz szokásainkat, melyek a helyes testtartást megváltotatták. Ez egy tanulási folyamat során változni akarással, és egy Alexander-technika tanár segítségével megvalósítható. 

 

 

Több info, főoldal 

Mennyire tetszett ez a cikk?  
(a biztonsági kód kitöltése szükséges a szavazáshoz)
biztonsági kód *:
szavazat elküldése

Írd meg a véleményed erről a cikkről:
(a csillaggal jelölt mezők szükségesek, az e-mail cím nem jelenik meg)
Név *:
e-mail cím *:
weboldal:
hozzászólás *:
biztonsági kód *:
hozzászólás rögzítése