Alexander-Technika  -  AT studio | Miért éri meg időt és figyelmet áldozni mozgásunk fejlesztésére?
Blog témakörök:Összes bejegyzés: (17)

Miért éri meg időt és figyelmet áldozni mozgásunk fejlesztésére?

 

A mozgással kapcsolatos szokások nem csak csökkentik a választási lehetőségét annak, hogy a mozdulatokat milyen módokon tudjuk végrehajtani, de nagy mértékben befolyásolják a szervek működésünket is.

A szokások kialakulását figyelemmel kísérhetjük, ha megfigyelünk egy növekvő gyermeket. Az ember bizonyos mennyiségű mozgásmintával születik, mely genetikailag kódolt. A koordináció legalapvetőbb mozgásai és irányai programozva vannak idegrendszerünkben. Ezek az elsődleges mozgásminták könnyen és eredményesen működnek az emberi testfelépítéssel.

 

Az ember mikor elkezd ülni, mászni, járni, tartása, mozgása rendeltetésszerű. Egyenes háttal, felfelé irányulva, ülő gumón ül, főbb testrészei alátámasztják egymást.

Háta, teljes szélességében, gerince teljes hosszúságában megmarad.

 

Alexanderi szóhasználattal élve: stabilan meg van a felfelé és lefelé irányultsága, mozgása folytonos és nem célhódító, teste egységként működik.

Később elkezdi utánozni a környezetében élő emberek viselkedését, használni a civilizáció vívmányait és környezetéhez alkalmazkodva változtatja testhasználatát.

 
Lábát keresztbe teszi,

karját összefonja, fejét előretolja, hátát (először csak) ülés közben púposítja. Mire felnő, háta elveszti tartását, mellkasa behorpad, vállai előreesnek. Legalábbis nagyon sokakkal ez történik. Tartását és testhasználatát persze befolyásolják a különböző érzelmi hatások és a hosszú távú sportolás is. Ezek a felvett tartási és mozgási szokások pedig befolyásolják a belső szervek működését, közvetve szinte mindenre hatással vannak.

(Pl.: Beesett mellkas esetén a tüdő nem képest optimális mértékben tágulni így csökken a légző felület, felületessé válik a légzés és megváltozik a légzés sebessége, ami befolyásolja a szív működését, az agy oxigén ellátását, a koncentrációt stb.)

                         

Szervezetünk egységként működik kiegyensúlyozottan, minden mindennel összefüggésben van. Amíg élünk, idegrendszerünk alkalmazkodik életvitelünkhöz, ezért, ahogy évek alatt el tudjuk rontani testhasználatunkat, úgy meg is tudjuk tanulni a helyes testhasználatot, méghozzá bármilyen életkorban. Aki erre rászánja magát, nem csak testtartása lesz helyes, mozdulatai koordináltak, és megszűnnek különféle fájdalmak, de egy olyan életminőséget és lét érzetet tapasztal meg, melyet azelőtt elképzelni sem tudott.

 

Mennyire tetszett ez a cikk?  
(a biztonsági kód kitöltése szükséges a szavazáshoz)
biztonsági kód *:
szavazat elküldése

Írd meg a véleményed erről a cikkről:
(a csillaggal jelölt mezők szükségesek, az e-mail cím nem jelenik meg)
Név *:
e-mail cím *:
weboldal:
hozzászólás *:
biztonsági kód *:
hozzászólás rögzítése